Pokazywanie postów oznaczonych etykietą ptaki. ptaki wodne. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą ptaki. ptaki wodne. Pokaż wszystkie posty

piątek, 27 lipca 2018

Ptasie zaloty

Perkoz dwuczuby (Podiceps cristatus)


Toki perkozów dwuczubych są niezwykle zadziwiające i zapierające dech w piersiach. Zaloty rozpoczynają się pokazywaniem sobie nawzajem materiału na gniazdo, zdobytym z dna zbiornika wodnego. Ale to co jeszcze ma się wydarzyć to dopiero początek... Następnie prostują się w wodzie, stają naprzeciw siebie pierś w pierś, rozkładają swój rdzawoczerwony kołnierz i nim potrząsają. Obejmują się przy tym szyjami, bądź też biją skrzydłami.












Kaczka Krzyżówka (Anas platyrhynchos)


Zaloty tych pospolitych kaczek są również ciekawe. W szczytowej fazie toków (pierwsze zaczynają się jesienią) samcom udziela się nastrój godowy co pół godziny. Zbierają się wtedy w jednym miejscu i szybko przesuwają dziobem pod jednym z uniesionych skrzydeł. Ten gest oznacza pozorne czyszczenie. Potem wielokrotnie i coraz mocniej wyciągając głowę w górę potrząsając nią. Następnie może wystąpić jedna z trzech figur godowych, np. „bycie krótkim i wysokim": kaczor podrywa szybkim ruchem głowę, skrzydła i tułów do góry, jakby chciał stanąć dęba i wydaje gwizd. W tej pozie wskazuje dziobem jedną z obecnych wokół kaczek. Czasami opływa ją jeszcze półkolem, wyciągnięty płasko na wodzie. Można zaobserwować również inną pozę, w której kaczor pryska wodą z dzioba w kierunku kaczki gwiżdżąc przy tym, a następnie przesuwa dziób wzdłuż piersi, potem w górę. W ostatniej figurze kaczor przechyla się do przodu i unosi głowę wysoko w górę, wydając ciche „reb-reb". Ta figura kończy cały cykl, ale po upływie ok. pół godziny może się on zacząć od nowa (od pozornego czyszczenia i potrząsania głową). Wyboru wśród kaczorów dokonuje kaczka: płynie obok swego wybranka i wielokrotnie potrząsa do tyłu głową. Ten ruch tłumaczy się jako symboliczny gest odstraszania innego konkurenta. Kopulacja jest tu również poprzedzona rytuałem. Para kaczek oddziela się od stada i oboje wykonują skłony. Następnie samica kładzie się na wodzie przed partnerem w poprzek, który wsiada na nią z boku i trzyma się piór na jej szyi. Po kopulacji samiec wyprostowuje się i wykonuje rundę honorową wokół swojej wybranki. Następnie oboje kąpią się i strząsają wodę z upierzenia.









Pliszka siwa (Motacilla alba)


Samiec pliszki siwej wykonuje wokół swej partnerki niezwykle widowiskowy taniec godowy. Tańczy wokół niej, przyjmując przy tym różne "kroki" taneczne. Tańczy coraz bliżej i bliżej nad wyłożoną przed nim partnerką gotową do rozrodu. Następnie wskakuje na nią i zapładnia, trzepiąc intensywnie skrzydłami.













poniedziałek, 21 grudnia 2015

Łabędź niemy Cygnus olor

Łacińska nazwa cygnus oraz olor ozanczają łabędzia. Ten władczy i majestatyczny ptak, zatracił swoje "szlacheckie" tytuły na rzecz miejskiego życia. Kiedyś łabędzia niemego Cygnus olor można było spotkać jedynie na niedostępnych jeziorach. Część tych ptaków zaprzestała corocznym wędrówkom na płycizny Bałtyku. W takich warunkach młode łabędzie mają większe szanse na przeżycie, to jednak z drugiej strony, kiedy wcześniej zaczynamy dokarmiać je, to podczas mrozów ludzie zapominają często o ich dokarmianiu. Młode łabędzie giną przez zamarznięcie. 


Długość ciała: 125 - 160 centymetrów

Masa ciała: 6,5 - 15 kilogramów

Rozpiętość skrzydeł: 200 - 240 centymetrów

Wygląd: Majestatyczny i zarazem jeden z największych ptaków zdolnych do lotu. Obie płcie posiadają pomarańczowo - czerwone dzioby z czarnym paznokciem na czubku, to jednak samiec charakteryzuje się obecnością guzowatej narośli koloru czarnego u nasady dzioba. Samice są wyraźnie mniejsze i drobniejsze. Młode łabędzie są brązowo - szare. W Polsce występuje mutacja, polegająca na białym ubarwieniu piskląt i młodych osobników. Dodatkową cechą tej mutacji jest różowa barwa nóg.

Lęgi: Łabędzie nieme pozostają w związku monogamicznym aż do śmierci. Gdy nastaje koniec zimowej pory, ptaki te rozpoczynają swoje gody. Para płynie blisko siebie i przechylają głowy na boki, kłaniają się oraz zanurzają dzioby w wodzie. Kopulacja odbywa się, wtedy kiedy samica nada do tego sygnał. Samiec wchodzi na grzbiet partnerki, tym samym zanurzając ją bardziej w wodzie i trzyma dziobem za szyję. Podczas stosunku partnerka głośno chrapie. Kolejną wykonywaną czynnością poprzez parę jest płynięcie razem tuż obok siebie i pochylanie wdzięcznie głową. Ptaki te posiadają stałe rewiry lęgowe. Gdy samica wysiaduję jaja, to samiec w tym samym czasie broni terenu lęgów. Gniazdo buduje samica z części roślin. W połowie znoszenia jaj samica rozpoczyna ich wysiadywanie. Składa od 5 do 7 jaj o długości około 115 milimetrów. Wysiadywanie trwa do 36 dni. Młode łabędzie osiągają lotność w wieku 130 - 150 dni. Dojrzałość płciową osiągają po 3 latach.

Pożywienie: Głównym pokarmem są rośliny wodne i lądowe. Ponadto żywią się larwami owadów, ikrą ryb, skrzekiem płazów i planktonem.

Występowanie: Wyspy Brytyjskie, północna oraz centralna część Europy, niziny Azji. Występuje sztucznie w USA, Japonii, Nowej Zelandii i południowo - zachodniej Australii. Zimuje na płytkich wodach morskich, nie zamarzających wodach oraz często w miastach.

Występowanie na Podlasiu: Szeroko rozprzestrzeniony.



Samica








Samiec








Młody łabędź w różnych etapach życia