poniedziałek, 21 grudnia 2015

Łabędź niemy Cygnus olor

Łacińska nazwa cygnus oraz olor ozanczają łabędzia. Ten władczy i majestatyczny ptak, zatracił swoje "szlacheckie" tytuły na rzecz miejskiego życia. Kiedyś łabędzia niemego Cygnus olor można było spotkać jedynie na niedostępnych jeziorach. Część tych ptaków zaprzestała corocznym wędrówkom na płycizny Bałtyku. W takich warunkach młode łabędzie mają większe szanse na przeżycie, to jednak z drugiej strony, kiedy wcześniej zaczynamy dokarmiać je, to podczas mrozów ludzie zapominają często o ich dokarmianiu. Młode łabędzie giną przez zamarznięcie. 


Długość ciała: 125 - 160 centymetrów

Masa ciała: 6,5 - 15 kilogramów

Rozpiętość skrzydeł: 200 - 240 centymetrów

Wygląd: Majestatyczny i zarazem jeden z największych ptaków zdolnych do lotu. Obie płcie posiadają pomarańczowo - czerwone dzioby z czarnym paznokciem na czubku, to jednak samiec charakteryzuje się obecnością guzowatej narośli koloru czarnego u nasady dzioba. Samice są wyraźnie mniejsze i drobniejsze. Młode łabędzie są brązowo - szare. W Polsce występuje mutacja, polegająca na białym ubarwieniu piskląt i młodych osobników. Dodatkową cechą tej mutacji jest różowa barwa nóg.

Lęgi: Łabędzie nieme pozostają w związku monogamicznym aż do śmierci. Gdy nastaje koniec zimowej pory, ptaki te rozpoczynają swoje gody. Para płynie blisko siebie i przechylają głowy na boki, kłaniają się oraz zanurzają dzioby w wodzie. Kopulacja odbywa się, wtedy kiedy samica nada do tego sygnał. Samiec wchodzi na grzbiet partnerki, tym samym zanurzając ją bardziej w wodzie i trzyma dziobem za szyję. Podczas stosunku partnerka głośno chrapie. Kolejną wykonywaną czynnością poprzez parę jest płynięcie razem tuż obok siebie i pochylanie wdzięcznie głową. Ptaki te posiadają stałe rewiry lęgowe. Gdy samica wysiaduję jaja, to samiec w tym samym czasie broni terenu lęgów. Gniazdo buduje samica z części roślin. W połowie znoszenia jaj samica rozpoczyna ich wysiadywanie. Składa od 5 do 7 jaj o długości około 115 milimetrów. Wysiadywanie trwa do 36 dni. Młode łabędzie osiągają lotność w wieku 130 - 150 dni. Dojrzałość płciową osiągają po 3 latach.

Pożywienie: Głównym pokarmem są rośliny wodne i lądowe. Ponadto żywią się larwami owadów, ikrą ryb, skrzekiem płazów i planktonem.

Występowanie: Wyspy Brytyjskie, północna oraz centralna część Europy, niziny Azji. Występuje sztucznie w USA, Japonii, Nowej Zelandii i południowo - zachodniej Australii. Zimuje na płytkich wodach morskich, nie zamarzających wodach oraz często w miastach.

Występowanie na Podlasiu: Szeroko rozprzestrzeniony.



Samica








Samiec








Młody łabędź w różnych etapach życia






niedziela, 20 grudnia 2015

Kaczka krzyżówka Anas platyrhynchos

Kaczka krzyżówka Anas platyrhynchos zasiedla wszelakie rodzaje zbiorników wodnych, ich obrzeża, tereny podmokłe, akceptują sąsiedztwo ludzi. Platyrhynchos wywodzi się z języka łacińskiego i oznacza płaskonosa. Stwierdzono, że krzyżówka może kopulować z ponad dwudziestoma innymi gatunkami kaczek dając różne mieszańce międzygatunkowe. Gniazdują w różnego typu miejscach jak dziuple drzew, dachy niskich budynków, sterty kamieni, kępach krzaków, norkach w ziemi, szczelinach budynków czy w łanie pokrzyw. Krzyżówki są gatunkiem stale zwiększającym swoją populację. Samice potrafią przygarnąć nie swoje pisklę otaczając je niezwykłą opieką i troską.


Długość ciała: 50 - 60 centymetrów

Masa ciała: 750 - 1570 gram

Rozpiętość skrzydeł: 75 - 100 centymetrów

Wygląd: Samica ubarwiona na brązowo. Posiada niebieskie lusterko z metalicznym połyskiem i białą obwódką oraz brązowy dziób. Samiec kaczki ma głowę połyskującą na zielono oraz z białą obrożą na szyi. Dziób żółty. W szacie spoczynkowej wyglądem podobny jest do samicy, jednak odróżnia go żółty kolor dzioba.

Lęgi: Zawierają "małżeństwa" sezonowe i łączą się w pary po widowiskowych tańcach godowych. Toki zaczynają się we wrześniu, tuż po pierwszym pierzeniu i kończą w maju. Wyboru kandydata na odpowiedniego "męża" dokonuje samica. Gestem wskazującym wybranka jest pływanie obok wybranego kaczora i wielokrotne potrząsanie do tyłu głową. Przed zapłodnieniem para kaczek odłącza się od stada i oboje wykonują skłony. Samica kładzie się w poprzek na tafli wody, następnie samiec wsiada na nią z boku i trzyma się piór na szyi kaczki. Po zapłodnieniu dumny kaczor wyprostowuje się i wykonuje rundę honorową wokół swej wybranki. Na koniec oboje kąpią się i strząsają kropelki wody z upierzenia. Gniazdo jest bardzo dobrze ukryte wyścielone źdźbłami traw i puchem. Czasem usytuowane jest w głębi lądu. Lęgi rozpoczynają się od połowy kwietnia do połowy maja. Samica składa od 8 do 12 jaj. Gdy w gnieździe znajduje się więcej jajek, to znak że pochodzą one od wielu samic. Wysiadywanie trwa do 28 dni, po złożeniu ostatniego jaja. Młode osiągają lotność po 50 do 60 dni po wykluciu, zaś płciowość w wieku jednego roku. 

Pożywienie: Odżywiają się praktycznie wszystkim: roślinami rosnącymi w wodzie i na brzegu, nasionami, korzeniami, rybami, robakami, kijankami, ślimakami, czasami żabami. 

Występowanie: Większość kontynentu Eurazji, od Alaski aż po Meksyk. Podgatunki zasiedlają Australię, wyspy Pacyfiku i Madagaskar. Zimowiska znajdują się na zachód lub południe od miejsc lęgowych.

Występowanie na Podlasiu: Wszelkie zbiorniki wodne, cieki, parki.



Samica Krzyżówki Anas platyrhynchos








Samiec w szacie godowej








Samiec w szacie spoczynkowej zmieniający upierzenie