poniedziałek, 28 grudnia 2015

Motyle cz.5

Modraszek bagniczek Plebejus optilete

Charakterystyka: Samiec barwy ciemnofioletowej z wąską czarną obwódką. Samica koloru czarnobrunatnego. Nasada skrzydeł posiada fioletowy nalot. Spodnia część tylnych skrzydeł posiada pomarańczową plamkę przy kącie tylnym. Sąsiaduje z nią od zewnątrz granatowa plamka.

Środowisko: Bory bagienne i torfowiska wysokie.

Występowanie: Motyl od czerwca do sierpnia. Gąsienica od sierpnia do czerwca.

Rośliny żywicielskie: Borówka Vaccinium, borówka bagienna Vaccinium uliginosum.





Modraszek dafnid Polyommatus daphnis

Charakterystyka: Wierzch skrzydeł samca jasnobłękitny, posiadający wąską obwódkę brzeżną ciemnej barwy. Samica koloru brunatnego z ciemnymi plamami na żyłce poprzecznej oraz przy zewnętrznym brzegu skrzydła. Również można spotkać samice w kolorze błękitnym i ciemnymi żyłkami. U samic widać wyraźniejsze ząbkowanie na tylnych skrzydłach. Spodnia część skrzydeł u samców jest siwoszary, natomiast szarobrązowy u samic.

Środowisko: Suche i nasłonecznione stoki, podłoża wapienne.

Występowanie: Imago od lipca do sierpnia, zaś gąsienica od kwietnia do lipca.

Rośliny żywicielskie: Groszek Lathyrus, traganek Astragalus, macierzanka piaskowa Thymus serpyllum, cieciorka pstra Coronilla varia, sparceta siewna Onobrychis viciifolia, komonica Lotus.





Modraszek ikar Polyommatus icarus

Charakterystyka: Samiec błękitnofioletowy, samice brunatne z pomarańczowymi plamkami przy zewnętrznym brzegu skrzydeł. Można również spotkać samice z ciemnoniebieskim nalotem przy nasadach. Spodnia część skrzydeł samca jest szara, zaś samic szarobrunatna. Na spodzie przedniego skrzydła występują dwie dodatkowe plamki.

Środowisko: Suche i wilgotne łąki, miedze, ugory, skraje lasów, tereny ruderalne, zarośla, polany leśne, przydroża.

Występowanie: Dwa pokolenia latających motyli. Pierwsze od maja do czerwca, drugie pokolenie od sierpnia do października. Gąsienica występuje od września do lipca.

Rośliny żywicielskie: Wyka Vicia, komonica błotna Lotus uliginosus, komonica pospolita Lotus corniculatus, koniczyna Trifolium.






Modraszek wieszczek Celastrina argiolus

Charakterystyka: Samiec jasnobłękitnej barwy z wąską czarną obwódką. Samica podobnego umaszczenia z nieco szerszą obwódkę przy zewnętrznym brzegu przedniego skrzydła. Spodnia część skrzydeł koloru srebrzystego z drobnymi czarnymi plamkami.

Środowisko: Lasy mieszane, lasy liściaste, zarośla, skraje lasów, wrzosowiska, łąki suche i wilgotne, skraje lasów, zręby, tereny ruderalne, przydroża, parki i ogrody.

Występowanie: Pierwsze pokolenie latających motyli od kwietnia do maja, drugie od czerwca do sierpnia, Gąsienica w dwóch pokoleniach. Pierwsze w czerwcu, drugie od sierpnia do września.

Rośliny żywicielskie: Malina Rubus, szakłak pospolity Rhamnus catharticus, krzuszyna pospolina Frangula alnus, wrzos pospolity Calluna vulgaris.






środa, 23 grudnia 2015

Karolinka Aix sponsa

Długość ciała: 45 - 48 centymetrów

Masa ciała: 540 - 680 gram

Rozpiętość skrzydeł: 66 - 72 centymetrów

Wygląd: Samiec w szacie godowej pięknie ubarwiony. Na głowie posiada złotozielony pióropusz. Głowa ciemnozielona, policzki oraz górna część szyi liliowa. Dolna część szyi i pierś są biało ubarwione, zaś przednia część piersi kasztanowe z białymi cętkami. Boki ciała upierzone na kolor szarożółty z delikatnymi czarnymi prążkami. Lusterka połyskują kolorem niebieskim, natomiast pióra barkowe, grzbietowe i lotek skrzydłowych czarnozielone, opalizujące kolorem zielonym i niebieskim. Pióra na ogonie barwią się na czarnozielono, dłuższe na pomarańczowo. Sterówki znajdujące się na ogonie czarnozielone, dolne pióra brązowe. Posiada czerwony dziób z czarnym zakończeniem. Nogi są koloru ceglastego, a oczy barwy pomarańczowej. Samica upierzona na szarobrązowo. Również posiada czub na głowie, to jednak jest on mniejszy niż u samca. Głowa samicy szarozielona, oczy otoczone białą obwódką. Grzbiet pokryty brązowymi i szarozielonymi piórami z liliowym połyskiem.  Szyja brązowoszara, podgardle i brzuch białe, przedpiersie białe z z brązowymi plamami. Boki ciała brązowo nakrapiane, zaś lusterka ubarwione są na metaliczną zieleń. Samice są bardzo podobne do mandarynki Aix galericulata.

Lęgi: Samica i samiec karolinki Aix sponsa łączą się w pary zimą. Kaczory intensywnie rywalizują w tym czasie o samicę. Samiec poszukuje aktywnie gniazda oraz asystuje samicy, która wysiaduje jaja. Potomstwem opiekuje się wyłącznie samica. Samce po okresie godów łączą się w oddzielne stada. Stają się wtedy szarobrązowe i podobne do samic. Miejscem na gniazdo mogą być dziuple drzew do 10 metrów nad ziemią lub nawet i wyżej, zagłębienia skalne, bądź też gniazda skrzynkowe stworzone przez człowieka. Samica składa w gnieździe od 13 do 15 jaj. Wysiaduje je do 32 dni, zaś po wykluciu piskląt, zajmuje się nimi 60 dni po wykluciu.

Pożywienie: Rośliny wodne, owoce drzew i krzewów, bezkręgowce, czasem płazy bądź ryby.

Występowanie: Wschodnia część Stanów Zjednoczonych, południowa część Kanady.

Występowanie na Podlasiu: Uciekinier z niewoli (hodowli).



Samica kaczki Karolinki Aix sponsa